niedziela, 14 stycznia 2018

Cukinia nadziewana mięsem mielonym i ryżem



Po dłuższej przerwie nic nie pisania , no ok prócz recenzji i zgłoszeń do testów i tym podobne. Mam nadzieję, że mi to wybaczycie , od momentu kiedy dowiedziałam się że spodziewamy się drugiego dziecka nie mam weny na napisanie czegokolwiek, a więc podzielę się z wami pysznym przepisem na faszerowaną cukinie :)
Będzie to mój taki pierwszy kulinarny wpis- ale myślę że nie ostatni.
Sama kiedyś go dostałam ale nie zawsze kierowałam się dokładnie tym co jest w przepisie . Zawsze coś dodałam mniej lub więcej albo w ogóle nie dodałam. Napiszę go w oryginalnej wersji ale z dopiskiem to czego nie dodaje lub dodaje.
Cukinia najbardziej nam będzie pasować na obiad, na liczbę osób 5+
to już tak naprawdę zależy od nas ile sztuk cukini będziemy robić.

Składniki:
Mięso mielone 300 gram ( ja czasem daje pół kilo ale to na 4 cukinie lub 5szt)
połowa średniej cebuli ( wiadomo jak to lubi)
połowa szklanki Ryżu
Przecier pomidorowy 2 łyżki ( czasem zdarzyło mi  użyć koncentratu też dwie łyżki )
uniwersalna sól (kucharek lub wystarczy zwykła kuchenna)
Odrobina papryczki chilli (ja nigdy nie dodawałam, a wiadomo jak kto lubi)
 100 gram sera żółtego (ja lubię dużo sera więc dodawałam 150 g)
1 łyżka majonezu
2 łyżki śmietany ( 18stka)
tłuszcz do smażenia ( polecam ramę do smażenia, u mnie w kuchni obowiązkowa)
No i 3 sztuki cukini wielkość nie ma znaczenia jak i ilość, jeśli ktoś będzie miał więcej gości to wiadomo ze kupi więcej i odrobinkę więcej doda składników.



 Przygotowanie:
Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy środki) środek cukini zostawiam w misce. Solimy i odstawiamy na ok 30 minut - mi zdarzało się nawet na godzinę ale to nie ma znaczenia cukinia dzięki temu ma nam zmięknąć. Po tym czasie przygotowujemy farsz ( w między czasie gotując ryż wg zaleceń producenta): cebulę siekam podsmażam późiej dodaję mięso mielone oraz połowę usuniętego miąższu z cukini. Całość podsmażamy i doprawiamy do smaku. Następnie do farszu dodajemy ugotowany ryż i przecier pomidorowy (ew. koncentrat) oraz odrobinę posiekanej papryczki chilli lub sproszkowanej (ja wolałam bez chilli) Mieszamy. Po przygotowaniu farszu nadziewam cukinię i na wierzch kładę starty ser na tarce wymieszany z majonezem i śmietaną. Tak przygotowaną cukinie wkładam do piekarnika w 160 stopniach i piekę ok 30 minut.
Smacznego !



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.